Tiltakozz!

természettudomány, politika, pszichológia, vallás...

Droidzóna, elő a gázálarcot, védőszemüveget!

Utolsó kommentek

Klérus és koton

2007.10.06. 10:31 Refuse/Resist!

Worluk Tanár Úrral (és a többi kommentelővel) volt egy jó kis vitánk a blogján a kotonos cikkéről. (Ej, de szépek voltak azok a régi szép idők, mikor csak 100-200 komment volt ott!)

Azt hiszem nagyjából sikerült közös konklúzióra jutni. Nyilván maradtak nézetkülönbségek, de nem abszolút cél a racionális vitában ezek feloldása.

Néhány mondatban összefoglalom azoknak, akik nem szeretnék az egészet végigbogarászni (amúgy megéri):

A Humanae Vitae már 68-ban se volt túlságosan elfogadott az Egyházban. NEM KÖTELEZŐ ELFOGADNI AZ EGYHÁZ AJÁNLÁSAIT. Még hívőknek se. Nem abszolút törvények. Persze, sok hívő azt gondolja, de tényleg nem abszolút törvény egy enciklika. Hanem a pápa bácsi ajánlása, amit érdemes megfogadni. Azt azonban elvileg kötelező megfogadni, hogy ne paráználkodj.
És emiatt nem állja meg a helyét az az érv, hogy a kotonnal pont az a baja az egyháznak, hogy segít megelőzni az AIDS terjedését még akkor is, ha az ember esetleg nem követi a tanításaikat.
W. kételkedett az ilyen nagyfokú liberalizmus létezésében a katolikus világban, de vannak ilyen irányzatok. Sőt, a Humanae Vitae-t nagyon kevés pap kéri számon a hívein, legalábbis a nyugati világban. 

W. a cikkében még odáig is elment, hogy az illuminátusokhoz hasonló nagyszabású összeesküvés-elméletet írt le: „A másik lehetőség, hogy Afrikában nem szenvedő, hanem katolizálható kontinenst látnak, márpedig a vallás terjedésének jót tesz a nyomor és a már említett félelem.”

A magyarázat valószínűleg - mint az összeesküvés-elméleteteknél általában - ennél egyszerűbb: a klérus egyszerűen azt hiszi, hogy így meg úgy kell megélni a szexualitást, és ezt hirdetik. Ez a dolguk. Ha valaki megfogadja azt, amit mondanak, akkor nem kapja el a HIV-et, ha valaki miattuk nem húz kotont, de össze-vissza szexel, akkor megérdemli a Darwin-díjat. Ilyen egyszerű.

Volt arról is szó, hogy néhány egyházfi erőteljesen lobbizik a kotonimport ellen néhány 3. világbeli országban – droidságukról nem volt vita.
Az iskolai kotonautomaták is előkerültek, ennél a legnagyobb probléma az általuk közvetített üzenet: „Dugj bátran!”. 

Az AIDS kapcsán van két jó érve a Kat. Egyháznak:
1. kb. 85%-kal kisebb az esély HIV fertőzésre koton használatakor.
2. Kotont használva "felbátorodnak" az emberek, a 'liberális média' tényleg valami olyasmit üzen az olvasóknak: használj kotont, és védve leszel, az szex "safe" lesz stb.

W.: "Azért ez még mindig reálisabb irány, mint hogy kössél rá csomót. (Főleg azoknál a túlfűtött négereknél :D)"

De ott, ahol több mint 25% a HIV fertőzöttség, ott azért csak el kéne mondani, hogy bakker, azért a koton se egy életbitosítás...
És elmondani, hogy négerkém, ha muszáj dugni, dugj kotonnal, de az életed érdekében, inkább csak a nejedet dugd!
Ez alapján a vita végére közös pontnak az ABC metódust javasoltam.
Ugandában úgy tűnik, működik valamennyire.

Az alábbi kérdésre egyetlen kotonpárti illető se válaszolt:
Van itt valaki is, aki merne gumit használva közösülni valakivel, akiről tudja, hogy AIDS-es?
És élvezné is?

6 komment

Címkék: vita egyház fogamzásgátlás worluk

A bejegyzés trackback címe:

https://tiltakozz.blog.hu/api/trackback/id/tr48187932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Refuse/Resist! 2007.10.06. 13:30:07

Más kérdés, hogy mit kezdjünk a túlnépesedéssel, ami egy komoly probléma a 3. világban.

Megint más kérdés a koton használhatósága, ld. a klasszikus viccet:
- Te hogyan védekezel az AIDS ellen? - Faggatják a rendôrt a társai.
- Hát... kotonnal. Mindig rajtam van.
- És soha nem is veszed le?
- Csak nagyon ritkán. Ha pisálok vagy ha kefélek.

Erről olvastam egyszer egy cikket, nagyon vicces volt, mikre fel nem használták a 3. világban a nekik küldött segélyszállítmányokat. A legjobban az tetszett, hogy ágyúk csövére húzzák korrózió ellen. - aki tudja, hol van ez a cikk, kérem küldje el a linekt!

Mdorka 2007.10.07. 04:50:41

A kérdésre.. Biztos, hogy nem. Tekintve, hogy az óvszerrel is történnek balesetek (ami után sürgősségi fogamzásgátlót kell beszerezni az ügyeleten, (két szemes hormonbomba, bevétele után fél nappal erős hányingert okoz) Node Hiv ellen nincs ilyen pánikgyógyszer...
Más: szerintem egy csomóan allergiásak a latexre, és /vagy a spermicid vegyületre, amivel az óvszerek felületét kezelik. Sajna Magyarországon, ha patikában akarod megszerezni a nem latexből készült fajtát, csak tanácstalan pislogást kapsz..Pedig létezik kétféle is, de vagy külföldről kell beszerezni, vagy szexboltból, ahová azér'nem szívesen tér be mindenki..:)
Ágyús linkem nincs,de ezek tetszenek:
www.youtube.com/watch?v=VtNndVomxcs
www.youtube.com/watch?v=xWkZ_StRjU0

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.10.17. 21:01:45

"És emiatt nem állja meg a helyét az az érv, hogy a kotonnal pont az a baja az egyháznak, hogy segít megelőzni az AIDS terjedését még akkor is, ha az ember esetleg nem követi a tanításaikat."

Ezt nem értem. Az egyháznak az a baja a kotonnal, hogy így a szexuális aktus nem a nemzést szolgálja, azaz a szex öncélú örömszerzéssé válik. E tekintetben olvasd el, hogy mit ír Orwell az 1984-ben a szexről. Tudom, hogy nem ugyanaz, de érdemes rajta elgondolkodni.

Abban viszont igazad van, hogy a klérus ezt meg azt gondolja, miközben még egy olyan valóságban élnek, amely már évtizedek óta nem létezik. Mármint Európában biztos nem.

Szerintem.

Refuse/Resist! 2007.10.17. 23:34:20

"Ezt nem értem."
Olvasd el a linkelt TótaW cikket! Módosítottam a bejegyzést, hogy egyértelmű legyen, ezt ő állította.
Aztán őt faggasd! Írj neki mailt, hogy te is szívesen látnád itt :)

"Az egyháznak az a baja a kotonnal, hogy így a szexuális aktus nem a nemzést szolgálja, azaz a szex öncélú örömszerzéssé válik."
Nem. Ez a mondat több helyen is sántít.
Nem az Egyház, hanem egy enciklika, esetleg a hivatalos egyházi vélemény (amit az Egyház kb. 90%-a nem fogad el).
Az a baja, hogy kizárja a nemzést, nem ad neki esélyt. Erre írta nagyon szellemesen Worluk, hogy az Öreget már egy kis vékony gumi is megállítja.
Az örömszerző célt igenis nagyon fontosnak tartják már a 20. sz.-ban (korábban nem igazán, ezért volt oly gyatra a nyugati szexuális kultúra).

A klérus néha tényleg elég távol áll a valóságtól, de szerintem nem távolabb, mint a "modern liberális kultúra". ". Az emberi természet nagyon lassan változik, a sokat hangoztatott "változó mai világ" hülyeség.

Erről a témáról (konkrétabban a keresztény szexuális nevelésről) lesz még poszt, érdekes téma.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2008.01.30. 00:55:53

Szívesen látnám a cikkedet a vallaskritika.virtus.hu/
helyen. Nagyon egyszerű regisztrálni és feltölteni.

charlie 2008.09.26. 10:49:11

HIV ellen is van "esemény utáni" gyógyszer (inkább kúra), amit a fertőzést követő 12 órán belül (persze minél előbb, annál jobb) kell elkezdeni, aztán honapokig szedni, de igy elég kicsi lesz az esély a fertőzésre. persze, drága.
süti beállítások módosítása